Ожинне вино Для приготування цього вина беремо 5 кг ожини, 3 кг цукру, 0,5 кг меду й 10 л. води. Можна в інших кількостях (пропорційно). Ягоди перебираємо, миємо й обсушуємо. Потім у якому-небудь посуді, що не окисляється, ретельно розминаємо, заливаємо водою й ставимо в прохолодне місце на 3-4 дня. Через вказаний час проціджуємо через сито. Відділені ягоди ще раз гарненько розминаємо й заливаємо 4 л. води на 5-6 годин. Після цього знову проціджуємо, але ягоди вже викидаємо. Отриманий у першу й другу процедуру сік змішуємо, додаємо цукор і мед. Розмішуємо ретельно й наливаємо в підходящу по місткості бутель. Потім закриваємо й ставимо в прохолодне місце приблизно на півроку. Готове вино акуратно злити, не збовтуючи осад. Досить довго чекати, але воно того коштує. Вино виходить ароматне й смачне. Із зазначеної кількості виходить приблизно 7 л. чудового вина.
|