Окрошка. Улюблене багатьма блюдо, особливо в жарку погоду. Для приготування використають: зелений лук, кріп, огірки, яйця, картоплю, ковбасу або м'ясо, квас (або іншу «заливку»), майонез або сметана. Залежно від індивідуальних смаків використається або варена ковбаса без сала - «Докторська» або іншого сорту, або відварне нежирне м'ясо. Непогано буде і з відварним яловичим язиком. До перерахованих вище інгредієнтів багато хто любить додавати редиску, петрушку. Заливати інгредієнти можна хлібним квасом, іноді використовується кефір з лимоном. Добре й дуже освіжаюче виходить при використанні газводи з додаванням лимонної кислоти. Все також залежить від смаку. 1.Ковбасу( або м'ясо), варену картоплю, огірки, і яйця дрібно нарізаємо кубиками. 2.Дрібно нарізаємо кріп, петрушку й зелений лук, редиску (якщо використовуємо). 3. Нарізані інгредієнти перемішуємо в каструлі й ставимо в холодильник прохолоджуватися. Можна перемішати з невеликою кількістю майонезу. 4.Після охолодження насипаємо інгредієнти в тарілки й заливаємо або квасом, або кефіром, або газводою з додаванням лимонної кислоти, солимо по смаку й додаємо сметану або майонез. Деякі люблять посипати окрошку невеликою кількістю меленого перцю. Для зручності останню дію можна робити не з кожною тарілкою окремо, а розвести продукти «заливкою», посолити, «покислити» безпосередньо в каструлі й потім розлити по тарілках.
|