Дане блюдо багато народів вважають своїм. Не беруся судити азіатське це, або кавказьке блюдо, тому що не було принципової мети з'ясувати це. Та й готовлять шурпу в різних варіантах. Тут один з них.
Інгредієнти:
- м'ясо баранини - 1 кг (можна ребра, можна м'ясо на кісточці) - картопля - 5-6 невеликих картоплин - морква - 3 шт., середнього розміру - 1 цибулина - болгарський перець - 1 шт. - помідори - 5 шт. невеликого розміру - часник - 1 голівка - зелена цибуля - 3-4 шт. - зелень: петрушка, кінза - рослинне масло - сіль, спеції (можна готові для плову)
Приготування:
Жаримо м'ясо великими шматками до утворення скоринки, потім додаємо нарізану півкільцями цибулю й нарізану кубиками картоплю й жаримо до напівготовності. Потім досить крупно ріжемо моркву та додаємо до інших продуктів і ще трошки прожарюємо. Засипаємо спеції для плову, сіль по смаку, ще ледве прожарюємо й висипаємо в велику каструлю. Заливаємо водою (густоту визначите для себе самі) і ставимо варити на 1-1,5 години. Через вищевказаний час ріжемо крупно помідори та перець, нарізаємо, але не дуже дрібно часник і все закидаємо в каструлю варитися на 15-20 хвилин. Поки вариться, ріжемо зелену цибулю, петрушку, кінзу (можна трохи кропу). Висипаємо зелень у каструлю та через 2-3 хвилини виключаємо. Все готово!